12/3/11

Celebrem tots plegats el Nooruz 2011

Aquest any un conjunt d’entitats i institucions s'han unit per celebrar el Nooruz, l’arribada de la primavera i l’any nou, a Barcelona i Madrid. Així, Casa Àsia, l’associació hispano-kirguís Sumalak, l’Associació hispano-Kazakh Sunkar, AFRACE, l’Associació catalano- kazakh (tot just en procès de creació) i Amu Daria, amb el suport de les ambaixades dels països de la regió volem donar a conèixer una de les festes més antigues i una bona mostra de la diversitat cultural d’Àsia.

Anomenat Nouruz, Navruz, Nauryz, Navroj… segons on se celebri, aquesta és una festivitat d’any nou d’origen persa que coincideix amb l’equinocci de primavera i està arrelada en els països d’Àsia Central (el Kazakhstan, el Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan, l’Uzbekistan) i gran part del Caucas, l’Iran, l’Afganistan, l’Iraq, Turquia i el Xinjiang xinès.

Tot i les variants de com se celebra el Nooruz a cada un dels països, tant en els rituals com la simbologia, el motiu central és el mateix: donar la benvinguda a la primavera amb una voluntat de renovació i d’harmonia entre les persones. A l’antiguitat, fins i tot les guerres s’aturaven durant els dies que envoltaven el Nooruz, per donar lloc a banquets on no faltava la carn i la sopa tradicional sumalak.

En l’actualitat, les famílies celebren la festivitat durant tot un dia, des del matí fins a la nit, i s’organitzen espectacles als carrers, amb veïns i amics que es troben per menjar, beure i participar en jocs tradicionals junts. El 2009, la UNESCO va incloure el Nooruz com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Aquí teniu el programa amb totes les activitats de Barcelona i Madrid però especialment us volem convidar a compartir l’amistat i brindar per l’any nou el divendres 18 de març a les 19h. a Casa Àsia (Sala Ispahan i Sala Manila – Av. Diagonal, 373) a: “Àsia Central a Barcelona. Trobada en motiu de la festa del Nouruz“

Casa Àsia obre les portes per a tothom qui vulgui celebrar el Nouruz i conèixer les tradicions que envolten la festa a cada país, a més aquesta trobada comptarà amb la interpretació d’unes peces musicals amb el komuz, instrument originari de l’Àsia Central, a càrrec de la nostra amiga Tanzilya Faizullaeva… No ens ho podem perdre !!!

L’entrada és lliure, tanmateix com l’aforament és limitat cal confirmar l’assistència a Anahita Nassir – anahitan@casaasia.es

US HI ESPEREM !!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...