20/4/10

Sant Jordi 2010: Primeres propostes...

I per Sant Jordi, us proposo regalar llibres de viatge en català, ja siguin de viatgers/es o aquells que ens acosten a l'esències d'altres cultures !!! Aquí us presento alguns dels meus preferits del Proper Orient i Àsia...

Comencem amb un clàssic que no havia estat encara editat en català, "La descripció del món" de Marco Polo (Edicions Proa, 2009): Durant segles, els viatges de Marco Polo han donat forma a la imatge d’Orient dels europeus. Fill d’una família de mercaders venecians, Marco Polo va deixar Europa amb el seu pare i el seu oncle el 1271 per iniciar un viatge meravellós per la famosa ruta de la seda fins a la Xina, governada pel gran emperador mongol Kublai Khan... Un petit extracte: "Cavalcant tres jornades es troba la ciutat de Giandú, i la va fe construir Khublai. En aquesta ciutat el Gran Khan ha fet contruir un bellísim palau de marbre i pedres precioses, i les habitacions són totes daurades. I als voltants d'aquell palau hi ha un mur de quinze milles i, a dins, hi havia rierols, prats i fonts..."

"El port de les aromes" de John Lanchester: Dawn Stone, Tom Stewart i Matthew Ho ens expliquen de primera mà la seva experiència a la mítica Hong Kong, el port de les fragàncies, el port que “desprenia una aroma peculiar, bruta, massa salabror per ser només aigua de mar”. Emocions concentrades durant quasi un segle a la colònia britànica, enmig de la II Guerra Mundial i la guerra civil a la Xina, amb l’adveniment del comunisme, la guerra freda, la fi de l’imperi britànic i l’establiment del capitalisme més salvatge a Hong Kong.

"Fabulacions sirianes" de Joan Bellès: Un recull de dotze relats, fruit dels seus constants viatges a Síria i Jordània, escrits en una prosa fluida de molt agradable lectura. Un aplec de narracions contrastades, cadascuna de les quals és un petit món, però que, conjuntament amb les altres, en forma un de més ampli: la Síria de l'autor.

"Istanbul" d' Orhan Pamuk: Aquesta obra barreja la memòria personal de la seva ciutat amb la història, la cultura i les tradicions d’un dels indrets més fascinants del món, a mig camí entre Europa i Àsia. De ben segur, cal haver llegit aquest llibre abans de descobrir la màgia d'aquesta ciutat !!!

"Flor de neu i el ventall secret" de Lisa See: A la Xina del segle XIX les noies eren tancades i sotmeses a l'embenament dels peus per garantir-ne un matrimoni profitós. Però en un districte de la remota província de Hunan les dones van desenvolupar el seu propi codi secret per comunicar-se entre elles. El nushu o "escriptura de les dones" els permetia traçar missives als ventalls, brodar missatges als mocadors i escriure relats mitjançant els quals aconseguien compartir esperances, somnis i fites amb les seves laotongs, “ànimes bessones”.

"Els viatges" d'Ibn Batutta: Té 21 anys quan decideix pelegrinar a la Meca i es relacionarà amb reis poderosos i soldans. Exerceix de pelegrí, jurista, cortesà, místic, vagabund, diplomàtic i explorador i al seu país se'l coneix com el Príncep dels Viatges. Són vint-i-nou anys, 44 països i 117.000 quilòmetres de dades històriques, geogràfiques, folklòriques i etnogràfiques, de costums llunyans, successos meravellosos i esdeveniments heroics...

"El riu" de Rumer Godden: A la novel·la es recrea magistralment l'atmosfera de l'Índia colonial de la seva infantesa amb un estil concís i evocatiu.Una adolescent anglesa que viu a la vora del Ganges intentant trobar el seu lloc entre mons contraposats: el de la infantesa i el de l’edat adulta, el de l’hinduisme i el de les tradicions angleses.

"Sota el cel de Tushita" d'Enric Soler: Un interessant viatge a Ladakh, reducte de budisme tibetà establert en una recòndita regió del nord-oest de l' Índia. L'obra és una barreja de diari de viatge, diari íntim i document del gènere clàssic del viatger.

"L'amant" de Marguerite Duras: Aquesta narració autobiogràfica, escrita amb tota la intensitat del desig, és una història d’amor entre una adolescent de quinze anys i un ric comerciant xinès de vint-i-sis. La noia, pobra però bellísima, que viu a Indoxina, és la pròpia escriptora, que ens parla d’una complexa i apassionada relació d’amor-odi entre la jove parella que no solament va desencaixar la família sinó que li va deixar gravats prematurament els trets de la maduresa a la cara...

"La casa de les belles adormides" de Yasunari Kawabata: Un petit hostal de províncies en què els vells paguen per dormir al costat d'una jove nua. A nivell personal, us he de dir que feia temps que no m'havia engantxat tant a una novel·la !!!

I fins demà... aaahhh i us convido a visitar narinant.cat on podeu trobar un munt de llibres de viatges i d'altres cultures...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...