21/4/10

Sant Jordi: Regalem llibres de viatges en català...

I com ahir, per Sant Jordi, us proposo regalar llibres de viatge en català, ja siguin de viatgers/es o aquells que ens acosten a l'esències d'altres cultures !!! Avui us presento alguns dels meus preferits d'Àfrica... i accepto tota mena de suggeriments...

"El que el dia deu a la nit" de Yasmina Khadra: Som a les portes de la Segona Guerra Mundial. Europa aviat es veurà esquitxada pel foc i la sang de la Guerra que enlluernaran una Algèria colonial, despreocupada fins a la ceguesa. El narrador d’aquesta història recorda la seva infància, quan vivia com un pobre nen àrab en la més absoluta misèria. Afortunadament pel petit Younes, el seu pare pren la decisió de confiar la seva educació al seu germà farmacèutic, integrat dins la comunitat europea d’Algèria, amb qui tindrà més oportunitats de futur.

"Lleó l'Africà" d'Amin Maalouf: Imprescindible !!! L'autobiografia imaginària de Hassan Al-Wazzan, personatge del segle XVI, fill d'Europa i d'Àfrica i cosmopolita a mig camí d'Orient i d'Occident.

"La filla de Burger"de Nadine Gordimer: Rosa, la filla de Burger és dona, blanca, educada, sud-africana, filla d’una parella comunista molt implicada en la lluita antiapartheid. Això li marca a vida, només per ser la filla de Lionel Burger ja és a les llistes negres i ha de conviure sempre amb policies i gent que la vigila, te restringit el dreta reunió i no té passaport per sortir del país. Tot i així té dreta a l’educació i gaudeix de molts més privilegis que els negres a qui defensa.

"Ubuntu, estimada terra africana" de Nicolas Valle: Conjunt de viatges i reportatges sobre la història contemporània del continent negre, de Libèria fins a Angola i del Sudan a Ruanda. A l'Àfrica del Sud, els xhoses i els zulus tenen una paraula per definir el concepte d'humanitat: ubuntu, que significa una cosa així com "som persones perquè hi ha altres persones" o "jo sóc perquè els altres són". És una paraula lligada al perdó que ha estat primordial en la transició política de l'apartheid a la democràcia.

"Una Mirada catalana a l'Àfrica: viatgers i viatgeres dels segles XIX i XX (1859-1936)" de M. D. Garcia Ramon, Joan Nogué i Perla Zusman: Un repàs a les representacions dels llocs de l’Àfrica —des del Marroc fins al Senegal, passant per Egipte— construïdes per viatgers vinculats a societats geogràfiques, militars, comercials o t d’aventura.

"Per terres d'Al.là" de Gabriel Pernau: D’Algesires a Istanbul, aquest viatger va recórrer durant dos mesos (un dels quals va coincidir plenament amb el Ramadà) amb bicicleta o transport públic els racons més recòndits de la Mediterrània: Marroc, Algèria, Tunísia, Egipte, Jordània, Israel, Síria, El Líban i Turquia.

"El pa de cada dia" de Mohamed Xukri: Esfereïdor i commovedor relat autobiogràfic situat en el Marroc dels anys quaranta. Mohamed Xukri narra com va viure la seva infantesa en una profunda misèria fins que va tenir accés a l’educació ja amb vint anys. Noveŀ·la censurada per les autoritats i que va provocar la persecució de l’autor per part dels radicals islamistes.

I fins demà... aaahhh i us convido a visitar narinant.cat on podeu trobar un munt de llibres de viatges i d'altres cultures...

2 comentaris:

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Molt interessants les propostes literàries dels dos últims posts.

El que tenen les llistes de llibres per llegir és que creixien molt més ràpid que les de llibres llegits!! :)

Salut!

Eduard ha dit...

Tota la raó, i feliç Sant Jordi !!! per cert, m'acaben de regalar el llibre "El frío modifica la trayectoria de los peces" de Pierre Szalowski... i la veritat és que m'ha encantat, un cant a la vida...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...