27/9/10

Memòria històrica a El Salvador

"Més al nord, podem visitar el municipi de Jocoatique, conegut com la ciutat dels vestíbuls pels amplis corredors exteriors de columnes que tenen els principals edificis de la població i, a nou quilometres trobem el poble de El Rosario. Aquest municipi, anomenat fa uns anys Villa El Rosario, destaca tant per la seva bellesa, amb una plaça principal on es troba l’església d’estil colonial de blanques parets construïda l’any 1830, com per la seva història recent:

L’octubre de 1980, abans de l’inici de la guerra civil, en el marc d’un operatiu militar dut a terme per les forces de l’exèrcit salvadorenc (el mateix abans esmentat en parlar de la Comunidad Segundo Montes), milers de persones es van veure obligades a refugiar-se en aquesta població fugint de l’estratègia de tierra arrasada. Allà, el capità Francisco Mena Sandoval que ostentava el comandament va rebre l’ordre d’assassinar a totes les persones refugiades i fer una terrible matança. Afortunadament aquest militar va desobeir l’ordre i va evitar les seves morts.

Avui es pot passejar pels seus carrers i parlar amb alguns dels protagonistes d’aquesta història. Molts dels homes i dones que van poder fugir i salvar la vida..."

Aquest agost Viatgeaddictes ha publicat la meva primera col·laboració amb aquesta web dedicada a un viatge pel departament salvadorenc de Morazán i a relatar la meva visió d'una iniciativa de recuperació de la memòria històrica: La ruta de Paz Lenca. Espero que us agradi...

I molta més informació de EL SALVADOR a NARINANT.CAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...